Απλά εργαλεία για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των διακοπών

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Μετράω μέρες για τις διακοπές μου», «Θέλω να ξεφύγω», «Χρειάζομαι διακοπές επειγόντως», «θέλω λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου». Φράσεις που ακούω συνέχεια τον τελευταίο καιρό στο γραφείο μου, ειδικά μετά από έναν τόσο ιδιαίτερο χειμώνα.

Οι διακοπές έχουν 3 βασικά χαρακτηριστικά στα οποία θέλω να εστιάσω:

  1. Την μεταμόρφωση
  2. Την εξέλιξη
  3. Τη συνειδητότητα – η οποία αποτελεί και τη βάση των 2 παραπάνω χαρακτηριστικών.

Ας τα δούμε με τη σειρά που αναφέρονται.

Η μεταμόρφωση:

Ο καθένας μας ψάχνει κάτι διαφορετικό για τις διακοπές του. Για όλους όμως υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Επιστρέφοντας από τις διακοπές έχουμε ξεφύγει από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Είτε ταξιδεύουμε για να αφήσουμε τον εαυτό μας να δράσει παρορμητικά, να διασκεδάσει χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες, είτε για να χαλαρώσουμε, ή να συνδεθούμε με δικούς μας ανθρώπους και την οικογένεια μας, ή για να γνωρίσουμε έναν καινούριο πολιτισμό ή διαφορετικούς ανθρώπους ή ακόμα και για να ζήσουμε μια περιπέτεια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Επιστρέφοντας νιώθουμε σαν να έχουμε αποκτήσει ένα καινούριο ζευγάρι γυαλιών με το οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, την οικογένεια μας ή ακόμα και τον κόσμο. Οι διακοπές μπορούν να μεταμορφώσουν εμάς αλλά και τον τρόπο με τον οποίο «βλέπουμε» το περιβάλλον μας. Όσο πιο έντονη η εμπειρία, τόσο πιο μεγάλη η μεταμόρφωση.

Η εξέλιξη:

Οι διακοπές είναι επιπλέον μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον πραγματικό εαυτό μας: να ακούσουμε τις ανάγκες μας, να ισορροπήσουμε, να θέσουμε νέους στόχους και αποφασίσουμε νέα ξεκινήματα. Έτσι εξελισσόμαστε μέσα από την ηρεμία και τη διακοπή από την καθημερινότητα και οδηγούμαστε ευκολότερα στο να φέρουμε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μας.

Η συνειδητότητα:

Για να κερδίσουμε τα μέγιστα από τις διακοπές μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση να βρισκόμαστε 100% εκεί, να είμαστε συνειδητά παρόντες, να γνωρίζουμε ακριβώς:

• Γιατί θέλουμε να ταξιδέψουμε;
• Γιατί το συγκεκριμένο μέρος και όχι κάποιο άλλο;
• Πώς θέλουμε να αισθανθούμε μετά το τέλος των διακοπών μας;
• Τι θέλουμε να έχουμε κερδίσει ή πετύχει;
• Με ποιον τρόπο θέλουμε να συνδεθούμε με τους γύρω μας;

Τέτοιου τύπου ερωτήσεις μας οδηγούν στο να κανονίσουμε, και τελικά να ζήσουμε, τις διακοπές μας πιο συνειδητά. Μας οδηγούν στο να μην χάσουμε χρόνο βρισκόμενοι σε μέρη και καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Μας βοηθούν στο να οργανώσουμε καλύτερα τον χρόνο των διακοπών μας. Με αυτόν τον τρόπο αποσυνδεόμαστε πιο εύκολα από την καθημερινότητά μας, αφήνουμε πιο γρήγορα πίσω μας τη ρουτίνα και τα προβλήματα και έτσι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη μεταμόρφωση και την εξέλιξη μας.
Το coaching χρησιμοποιείται συχνά για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των διακοπών μας. Μας δίνει τα εργαλεία και τη μεθοδολογία που μας βοηθούν να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο τους στόχους που θέτουμε, τους βραχυπρόθεσμους για την περίοδο των διακοπών και τους μεσο-μακροπρόθεσμους για μετά την επιστροφή μας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αξιοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε τις διακοπές σας;

• Προετοιμαστείτε – σκεφτείτε γιατί, πώς, με ποιους και πότε. Σκεφτείτε πώς θέλετε να είστε όταν επιστρέψετε.
• Κανονίστε τις διακοπές που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους στόχους σας. Αν θέλετε για παράδειγμα περισσότερο, ποιοτικότερο, ήρεμο χρόνο με τα παιδιά σας μην κανονίσετε road trip με τροχόσπιτο στο οποίο θα αλλάζετε προορισμούς καθημερινά.
• Όταν φύγετε, αφιερώστε 10 λεπτά τουλάχιστον την ημέρα στον εαυτό σας: περπατήστε, διαλογιστείτε, κλείστε το κινητό σας, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τον ιδανικό εαυτό σας. Χαρτογραφήστε το δρόμο, τα βήματα που θα σας οδηγήσουν σε αυτόν.
• Σημειώστε τις σκέψεις σας μέσα στην ημέρα – πότε είστε πιο ήρεμοι, πιο δημιουργικοί; Πότε γεννάτε νέες ιδέες και ποιες είναι αυτές; Τι ονειρεύεστε, τι ελπίζετε; Τι θέλετε να αλλάξετε; Όλες αυτές οι σκέψεις σας μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο της αλλαγής της ζωής σας όταν επιστρέψετε.

Όπως και αν επιλέξετε να κάνετε τις διακοπές σας φέτος εύχομαι να σας φέρουν αυτά ακριβώς που ονειρεύεστε.